Project Fort Asperen - 19 mei 2013

Volgende week zullen een aantal kinderen uit de bovenbouw meewerken aan het project van de architect Peter van Assche uit Amsterdam. Hij heeft de opdracht de lichtschacht van Fort Asperen te overkoepelen op een kunstzinnige, natuurvriendelijke, maar ook technisch verantwoorde manier.

Hij heeft hiervoor een ontwerp gemaakt van een houten skelet waar glazen platen van gefused glas in gehangen kunnen worden. Zo wordt de regen buiten gehouden maar kunnen de natuurlijke bewoners van het Fort, de vleermuizen, hun weg naar binnen blijven vinden.

Om een verbintenis te maken met de omgeving en de mensen die gebruikmaken van het Fort wil Peter veel mensen betrekken in het bouwproces. Onze leerlingen zijn uitgenodigd na te denken over de kleuren en afbeeldingen die op enkele van de 521 glazen platen komen te staan. Ze mogen ieder hun eigen plaat vorm geven in de Glasblazerij Leerdam. Van dit hele proces worden televisieopnames gemaakt door de NTR voor het programma ‘VRW.zkt.Knst’ (Vrouw zoekt Kunst).

De kinderen mogen woensdag 22 mei eerst bij Fort Asperen en later in de Glasblazerij aan het werk. Het programma van de NTR wordt uitgezonden op zondag 26 mei om 19.55 uur op Nederland 2.