Koepel fort Asperen - 15 januari 2014

Tijdens een gastles over Fort Asperen, onderdeel van de Hollandse waterlinie, werden de kinderen van groep 7 voorbereid op het maken en uitvoeren van een glazen lei voor de koepel, die de lichtschacht van het fort moet gaan overspannen. Architectenbureau SLA uit Amsterdam heeft de opdracht gekregen om een mooi ontwerp te maken. Peter van Assche voelde zich uitgedaagd een mooi, in de natuur passend, plan te maken waar ook de bevolking van Leerdam en Asperen een persoonlijke noot aan toe kan voegen. Allereerst waren de kinderen van groep 7 aan de beurt. In de klas kregen zij de opdracht een schets te maken over een aantal onderwerpen die met het Fort te maken hebben; het ondergelopen land, de bewoners (soldaten) van het fort, de vleermuizen in het Fort en de manier waarop zij met elkaar communiceren. Uit de schets werd een klein stukje geselecteerd door middel van een passe-partout. Een realistische tekening werd ineens een nieuw abstract plaatje.

’s Middags mochten de kinderen in de Glasblazerij hun ontwerp op de glazen dakpan overbrengen en invullen met glaskorrels en –poeder.

Twee keer moeten de leien de speciale fuse-oven in, zodat het opgebrachte glas gaat smelten en de kleuren in elkaar overvloeien en de lei de juiste vorm krijgt om als onderdeel van de grote koepel regen, wind en zand buiten te houden en de bewoners van het Fort, de vleermuizen, de kans te geven naar binnen te kunnen.

Meer over dit project kunt u vinden op: www.koepelfortasperen.nl