Oeps-project

Wij vinden respect voor elkaar een groot goed! De sfeer moet voor iedereen, kinderen, leerkrachten en ouders een veilige sfeer zijn. Om die veilige sfeer in de school zeker te stellen is het nodig om duidelijke grenzen te stellen.

Kinderen, maar ook volwassenen willen graag weten waar ze aan toe zijn. En ook tot hoe ver ze kunnen gaan. Daarom is het belangrijk dat ouders en leerkrachten duidelijk zijn in wat toelaatbaar is en wat niet. Het is een feit dat de grens voor de een eerder is bereikt dan bij de ander. Dit is voor kinderen geen probleem, ze kunnen goed omgaan met verschillen tussen volwassenen, als de grenzen maar duidelijk zijn.

De kern van dit project is:
ZO WEINIG MOGELIJK REGELS; ZOVEEL MOGELIJK DUIDELIJKHEID.

• Consequent zijn en grenzen stellen en duidelijkheid scheppen.
  • De consequentie van het gedrag is voor degene die zich misdraagt.
  • Een OEPSBLAD invullen als praten niet meer helpt; daarna, na schooltijd een gesprek.

Uitgangspunt: We hanteren 1 duidelijke regel in school!

JE MAG ELKAAR NIET STOREN,

• niet door je gedrag
  • niet door je houding
  • niet door je taalgebruik

Als je elkaar niet mag storen, wil dat zeggen dat je geen lawaai mag maken. Stilte hoeft niet want vrijwel iedereen kan werken met een redelijke hoeveelheid achtergrondgeluid. Het wil ook zeggen dat je niet onnodig moet rennen in school of moet zingen op het toilet. De ervaring is dat de meeste kinderen heel goed weten wanneer hun gedrag storend is. Kinderen die daar meer moeite mee hebben leren wij om bij hun handelingen eerst na te gaan of anderen er geen last van kunnen hebben. Zij leren dat, dat in eerste instantie het criterium voor goed gedrag is. Uiteraard mogen de leerkrachten ook niet storen. Zonder er bij stil te staan kunnen ook leerkrachten een bron van onrust zijn. Een groep kinderen die aan het werk is kan veel last hebben van een leerkracht die steeds hardop kinderen bij zich roept of met veel lawaai een kast inpakt.